donderdag, 2. maart 2017 - 10:50 Update: 02-03-2017 10:51

Amsterdam gaat metrostations voorzien van zonnepanelen

Amsterdam gaat metrostations voorzien van zonnepanelen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De gemeente Amsterdam laat dit jaar op minstens 16 bovengrondse metrostations bijna 10.000 m2 aan zonnepanelen leggen, een oppervlak zo groot als een twee voetbalvelden. Dit heeft de gemeente Amsterdam donderdag laten weten.

Stroomvoorziening voor roltrappen en liften

De elektriciteit die straks op de metrostations wordt opgewekt is gelijk aan het energieverbruik van 400 huishoudens, en gaat worden gebruikt voor onder andere de roltrappen en verlichting op de stations. 

Afname CO2-uitstoot

Dit leidt tot een afname van de CO2-uitstoot met ruim 700 ton per jaar. De plaatsing van de zonnepanelen is mede mogelijk door een financiële bijdrage van de Vervoerregio Amsterdam. Naast de metrodaken legt de gemeente dit jaar nog eens ruim 2.000 m2 aan zonnepanelen op ander gemeentelijk vastgoed.

Geen leges

Om meer zonne-energie bij particulieren te stimuleren hoeven in Amsterdam bovendien de komende twee jaar geen leges voor vergunningen voor zonnepanelen op monumenten, in beschermd stadsgezicht en voor zonneweides te worden betaald. Amsterdammers die zelf een zoncoöperatie willen oprichten kunnen hiervoor financiële ondersteuning van de gemeente krijgen, zodat Amsterdammers zonder geschikt eigen dak toch ook zonnepanelen kunnen nemen.

Daarnaast ondersteunt de gemeente de Amsterdamse Zoncoalitie, een open samenwerkingsverband van zoncoöperaties, leveranciers, energiebedrijven en installateurs. De Zoncoalitie timmert flink aan de weg, met als ultiem doel 1 miljoen zonnepanelen in Amsterdam. 

Dit jaar verwacht de Zoncoalitie 50.000 zonnepanelen te kunnen laten leggen. Met al deze maatregelen draagt de gemeente flink bij aan haar klimaatdoelstelling van 45% procent minder CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 2012.

Categorie:
Provincie: