donderdag, 8. juni 2017 - 14:12

FIOD houdt verdachte van faillissementsfraude aan

FIOD houdt verdachte van faillissementsfraude aan
Foto: Archief Richard Degenhart
Cappelle aan den IJssel

Op 7 juni heeft de FIOD een man (60 jaar) uit Capelle aan den IJssel aangehouden. Hij wordt verdacht van faillissementsfraude. Deze aanhouding is een vervolg op een actie van de FIOD op 16 mei. Toen zijn 3 woningen in Reeuwijk, Papendrecht en Steenbergen en 2 bedrijfspanden in Reeuwijk en Gouda doorzocht. Ook is op 3 locaties in Zwitserland gezocht.

Er is beslag gelegd op diverse panden, huurpenningen, contant geld, sieraden, een boot en diverse dure voertuigen. Vlak na de actie is op 19 mei een 55-jarige man uit Steenbergen aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Werkwijze

Het vermoeden in dit onderzoek is dat bedrijven die op de rand van faillissement staan, aankloppen bij een verdachte adviseur die optreedt namens deze bedrijven. De bedrijven komen onder controle van de hoofdverdachte. De activiteiten van de toekomstig failliete rechtspersoon gaan nagenoeg zonder vergoeding over naar een ander bedrijf, dat vervolgens het personeel van de oude rechtspersoon inhuurt. De oude rechtspersoon ontvangt hiervoor een te lage vergoeding waardoor de loonheffing en premies voor het uitgeleende personeel niet kunnen worden afgedragen. Als de rechtspersoon uiteindelijk failliet gaat, blijven de Belastingdienst en het UWV met een aanzienlijke vordering achter. Het geschatte nadeel voor de Belastingdienst en UWV is ruim 700 duizend euro.

Om deze fraude mogelijk te maken heeft verdachte een netwerk van medeverdachten die naast faillissementsfraude, ook belastingfraude en valsheid in geschrifte plegen.