maandag, 4. april 2022 - 16:07 Update: 04-04-2022 16:08

FNV-leden stemmen in met cao Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg

FNV-leden stemmen in met cao Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

87% van de FNV-leden, werkzaam in een verpleeg- of verzorgingshuis of in de thuiszorg (VVT), heeft ingestemd met de nieuwe cao, waar op 9 maart een onderhandelingsresultaat voor is bereikt. Met ruim 470.000 werknemers is de cao VVT de grootste van Nederland.

Naast een loonsverhoging, die kan oplopen tot 6,5 procent, is een betere reiskostenvergoeding afgesproken en een hogere bereikbaarheidsvergoeding. Daarnaast zijn concrete afspraken gemaakt die de werkdruk moeten verlagen én die meer zeggenschap geven aan werknemers over werktijden en roosters.

Meer regie voor werknemers

Nieuw in deze cao is dat er met ‘regie-arbeidsovereenkomsten’ geëxperimenteerd gaat worden. Dat geeft werknemers die niet met een vast rooster willen werken, meer zeggenschap over en grip op hun werk-privébalans. Het gebrek aan grip leidt er nu toe dat steeds meer mensen kiezen voor zzp-schap, met als gevolg dat ze niet meer de bescherming van de cao genieten, niet verzekerd zijn en geen pensioen opbouwen. Bovendien zet de toename van het ZZP-schap de werking van vast teams onder druk en daardoor ook de continuïteit van de relatie cliënt-medewerker.  

Extra geld uit Den Haag

Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘De lonen in de zorg liggen gemiddeld 9% lager dan in de marktsector. Met deze cao maken we een eerste stap in het gelijk trekken van de lonen, maar we zijn er nog lang niet. Vandaar dat we ook met de werkgevers de afspraak gemaakt hebben om de aankomende periode gezamenlijk richting Den Haag op te trekken. Willen we het personeelstekort in de zorg aan kunnen pakken, dan moet er echt meer geld voor arbeidsvoorwaarden worden vrijgemaakt.

De cao VVT gaat in met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 en loopt tot en met 31 december 2023.   

Categorie:
Provincie:
Tag(s):