woensdag, 10. februari 2016 - 20:21

'Jeugdspelers Ajax moesten verstandskiezen laten trekken'

'Jeugdspelers Ajax moesten verstandskiezen laten trekken'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

(ELF-voetbal/BlikopNieuws) Ajax hield er jarenlang een bijzondere manier op na om blessures te voorkomen. Zo werden kiezen getrokken van jeugdspelers.

Ook werden andere onorthodoxe methoden gevolgd op het gebied van medische begeleiding. Met name door uit het buitenland gehaalde krachten. Dat meldt Het Parool. Dat was een gevolg van de revolutie die in 2011 met de machtsovername van Johan Cruijff tot stand kwam bij de Amsterdamse jeugdopleiding.

Verstandskiezen

Bij het bijzondere medische advies speelde de Italiaanse (tand)arts Umberto Martino een belangrijke annex dubieuze rol. Hij herleidt problemen aan bijvoorbeeld de slokdarm, lendenen, pezen en knieschijven tot het gebit. Sommige jeugdspelers kregen het advies om verstandskiezen te trekken. Enkele ouders klaagden bij begeleiders, maar ze voelden zich onder druk gezet dat ze geen andere uitweg zagen.

Een woordvoerder van Ajax zegt dat spelers voor een second opinion hun eigen tandarts hebben geraadpleegd. "Ajax laat spelers uiteraard vrij in het maken van keuzes op dit terrein." Martino was vanaf 2013 betrokken bij de jeugdopleiding van Ajax. Na het gedwongen opstappen van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk eind vorig jaar nam Ajax ook bij de jeugdopleiding afscheid van Martino.

Taalbarrière

Navraag bij Ajax door het Amsterdamse dagblad leert dat dat kwam door gebrek aan draagvlak, gevoed door het ontbreken van aantoonbaar succes en door de taalbarrière. Martino zelf weet niet waarom hij is weggestuurd: "Dat zou ik ook wel willen weten. Ik ben zo'n persoon die in de voetballerij tot op de dag van vandaag weinig of niet wordt gewaardeerd," vertelt hij. 

Of het trekken van kiezen werkt, is volgens Frank Backx, hoogleraar klinische sportgeneeskunde bij het UMC in Utrecht, nooit bewezen. "Er zijn te weinig wetenschappelijke studies die aantonen dat zulke primaire preventie werkt."

Categorie: