vrijdag, 22. september 2017 - 16:39 Update: 22-09-2017 16:47

Fietspad op campus nooit meer glad tijdens winter

Fietspad op campus nooit meer glad tijdens winter
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Antwerpen

Op dinsdag 26 september wordt de laatste hand gelegd aan een stukje fietspad op Campus Groenenborger van UAntwerpen. Geen groot nieuws, ware het niet dat de gehele sector een kijkje zal komen nemen naar de nieuwe technologieën die asfalt meer duurzaam zullen maken.

Meest bijzonder is de asfaltzonnecollector: ingewerkte buisjes zullen er voor zorgen dat het fietspad in de winter verwarmd zal zijn.

In 2016 opende de Universiteit Antwerpen het hoogtechnologische Gebouw Z op Campus Groenenborger, de nieuwe thuishaven van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. De industrieel ingenieurs in spe gebruiken het gebouw als labo voor talrijke experimenten. Momenteel wordt de omgeving van het gebouw aangepakt, met onder meer wandelpaden en een fietspad, en ook daarvan wordt gebruik gemaakt om nieuwe technologieën toe te passen.

De medewerkers van de Road Engineering Research Section, onderdeel van de onderzoeksgroep Energy and Materials in Infrastructure and Buildings (EMIB), maken van het nieuwe fietspad een bijzonder exemplaar. In het kader van het project Heat Exchanging Asphalt Layers werken ze buizen in het asfalt. Door die buisjes stroomt water, dat in de zomer energie zal opnemen om in de winter te gebruiken als warmtebron om het asfalt boven het vriespunt te houden.

“Naast veiligheid omwille van het ijzelvrij wegdek, kunnen we er met die techniek ook voor zorgen dat spoorvorming en scheurvorming in het asfalt verminderd worden”, vertellen onderzoekers Karolien Couscheir en Wim Van den bergh. “In de zomer wordt het asfalt afgekoeld, in de winter opgewarmd.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):