donderdag, 17. november 2005 - 13:07

23 arrestaties bij landelijke actie tegen internetfraude

Amsterdam

Bovenregionale Recherche slaat handen ineen tegen internetfraude De afgelopen weken heeft de Bovenregionale Recherche de handen ineengeslagen in de strijd tegen internetfraude. De actie is met name gericht tegen malafide handelaren die goederen te koop aanbieden en na betaling niet leveren. Tijdens het onderzoek bleek dat veel slachtoffers geen aangifte hadden gedaan.

Dinsdag tijdens het slotakkoord van de landelijk gecoördineerde actie viel de politie binnen op verschillende plaatsen in Nederland. Er werden 9 verdachten gearresteerd. Computers, bankpassen en schriftelijke bescheiden werden in beslag genomen. De actie van de zes afdelingen van de Bovenregionale Recherche, die werd gecoördineerd vanuit de regio Amsterdam-Amstelland onder regie van het parket Zwolle, vergde een uitgebreide voorbereiding. Bij de meeste politieregio's in Nederland bleek het aantal meldingen van oplichting via internet steeds grotere vormen aan te nemen.

Een inventarisatie leverde een aantal sleutelfiguren op die bij herhaling opdoken tijdens verschillende onderzoeken. Zij bleven meestal buiten beeld doordat zij zich omringden met zogenaamde katvangers die rekeningnummers ter beschikking stelden voor de illegale praktijken. Na een schifting werd een top 20 samengesteld van meest actieve internetfraudeurs die samen goed waren voor ruim 100 geregistreerde misdrijven. Tijdens het onderzoek bleek dat dit slechts een topje van de ijsberg was. In een zaak waarbij 160 benadeelden in beeld kwamen bleken slechts drie slachtoffers aangifte te hebben gedaan.

Inmiddels is er sprake van circa 250 concrete aangiften tijdens dit landelijke onderzoek. Het totale schadebedrag tot nu toe bedraagt circa 100.000 euro. Dinsdag 15 november sloot zich het net rond negen van de hoofdverdachten. Veertien personen waren al in een eerder stadium tegen de lamp gelopen en ingerekend. Onder hen een persoon aan wiens praktijken eerder uitgebreid aandacht werd besteed in het televisieprogramma Opgelicht van de Tros.

Tijdens de landelijke actie van de Bovenregionale Recherche werden invallen gedaan in verschillende plaatsen in Nederland. Onder andere in Amsterdam, Zandvoort, Roosendaal, Roermond, Deventer en Den Haag. Naast computerapparatuur en administratieve bescheiden werd een hoeveelheid bankpassen in beslag genomen.
Provincie:
Tag(s):