vrijdag, 7. oktober 2005 - 14:11

50 jaar World Press Photo

Bijna vijftig, soms vergeelde, soms van grote historische waarde en ook bijna nieuwe tijdschriften uit het archief van Junior Antiquariaat in Nieuw-Buinen zijn te zien tijdens de vijftigste editie van World Press Photo. De serie tijdschriften geven een selectief beeld van wat er in vijftig jaar door Nederlandse fotografen aan vaak tijdsbepalende foto’s is gemaakt.
<BR>Het Nederlandse gedeelte van de tentoonstelling beslaat vijftig jaar: van 1955 tot 2005. Junior Antiquariaat levert voor deze expositie onder meer exemplaren aan van onder meer Katholieke Illustratie, Panorama, Vrij Nederland, Nieuwe Revu, Volkskrant Magazine en Avenue.

In de Katholieke Illustratie uit 1960 staat een reportage van Ed van der Elsken over Zuid-Afrika, een exemplaar uit 1962 laat de treinramp bij Harmelen zien en in 1966 waren er onlusten in Amsterdam. Vrij Nederland heeft reportages van Erwin Olaf, Kadir van Loohuizen en Rineke Dijkstra. Een Panorama uit 1966 toont het huwelijk van toen nog Prinses Beatrix met Prins Claus en in een Nieuwe Revu uit 1982 is een reportage te zien van Monno Rienks over Oh Calcutta. Avenue heeft foto’s van Paul Huf over mode in Moskou anno 1966 en fotograaf Peter van der Velde portretteert de winter in Venetië.

Henk Groenhof van Junior Antiquariaat geeft aan vaker dit soort opdrachten te krijgen. “Ik werk daar natuurlijk graag aan mee. Ik heb bijvoorbeeld ook materiaal geleverd voor de film Ocean’s Twelve. Daarnaast heb ik van elk jaartal en van elke dag kranten in mijn bezit. Veel mensen willen graag als cadeau een krant van iemands geboortedag krijgen of geven. Daarvoor kunnen ze terecht op Krant van je geboortedag Groenhof benadrukt dat het in alle gevallen om originele kranten gaat.

De expositie 50 jaar World Press Photo is van 7 oktober tot en met 7 december 2005 in het Foam Fotografiemuseum, Keizersgracht 609 in Amsterdam. ©BON
Provincie:
Tag(s):