maandag, 31. januari 2005 - 9:44

Almere krijgt als eerst stad supercomputer

Almere

Binnenkort kunnen inwoners van Almere hun PC tijdelijk beschikbaar stellen aan de wetenschap. Hiermee wordt een soort supercomputer gecreëerd als meerdere PC's gebruikt worden. Almere is de eerste stad ter wereld waar dit project plaatsvindt.

Het project, genaamd Almeregrid, probeert 2200 huishoudens te benaderen waar een glasvezel-netwerk aanwezig is. Almere is een van de weinige steden met glasvezel tot aan de woning.

Via deze methode wordt een soort supercomputer gemaakt waarop berekeningen op verschillende PC's plaatsvindt. Een klein stukje software voert complexe berekeningen uit als de computer even niet gebruikt wordt.

Eén van de bekendste gridprojecten is SETI@Home, waarbij de software radiosignalen van buitenaards leven analyseert. Al ietwat ouder is Distributed.net, dat naar priemgetallen zoekt.

Vooralsnog wordt de supercomputer gebruikt voor wetenschappelijke berekeningen. In de nabije toekomst kunnen bedrijven ook relatief goedkoop berekeningen laten uitvoeren op de supercomputer.
Categorie:
Tag(s):