donderdag, 14. juli 2005 - 9:07

Bejaarde zwemmer nog steeds spoorloos

Breda

In en rond de Galderse meren bij Breda wordt vandaag verder gezocht naar de vermiste zwemmer. De man van 74 jaar wordt sinds woensdagmiddag vermist na een zwempartij in een nogal afgelegen stuk van het meer. Vandaag blijven de Galderse meren daarom van 08.0 uur tot 22.00 uur gesloten voor publiek, zodat met man en macht naar de man gezocht kan worden.

Rond 14.00 uur is de bejaarde man voor het laatst gezien toen hij besloot nog een stuk te gaan zwemmen. Rond vijf uur is groot alarm geslagen omdat de man niet meer terug keerde. Hij verbleef met zijn vrouw op een camping in Chaam.

De politie en brandweer hebben tot 21.00 uur zonder resultaat gezocht. Donderdag hebben verschillende gespecialiseerde diensten met man en macht de Galderse Meren afgezocht. De brandweer was ter plaatse met verschillende duikers van het duikteam en een boot, waaraan onder meer de speciale sonarapparatuur werd bevestigd, die door Rijkswaterstaat werd geleverd en bediend. Ook de Stichting Galderse Meren leverde bijstand met haar boot.

Tevens werden er door de SIN (Stichting Inzet Reddingshond Nederland) acht speciale speurhonden ingezet. ’s Middags zochten zes honden langs het water in de bossages en de rietkragen naar eventuele sporen. Donderdagavond zullen twee honden, die speciaal getraind zijn op het vinden van sporen onder water, met een boot het water op worden gestuurd. Tweemaal is voor een langere periode de hulp van een helikopter van het Korps Landelijke Politie Diensten beschikbaar geweest. Halverwege de middag leek er enige vooruitgang te worden geboekt, toen de sonarapparatuur een bepaald patroon aangaf.

Duikers constateerden echter korte tijd later dat het hier om algen ging. Rijkswaterstaat zorgde er bovendien voor dat recreanten, die van plan waren een bezoek te brengen aan de Galderse Meren, via de matrixborden boven de rijkswegen werden geïnformeerd over het feit dat het recreatiegebied donderdag gesloten bleef. Hierdoor, maar ook dankzij de adequate nieuwsvoorziening via de media, kon het aantal gedupeerde badgasten vandaag beperkt blijven tot enkele honderden personen.

Aan het einde van de middag werd door de gemeente en de hulpdiensten besloten dat de zoekactie donderdag tot uiterlijk 22.00 uur zal worden voortgezet. Vrijdagochtend zullen de inspanningen, indien nodig, omstreeks 7.30 uur weer worden hervat en omstreeks 10.00 uur weer worden beëindigd – ook als de zoekactie op dat moment nog geen resultaten heeft opgeleverd. Vanaf 10.00 uur worden de Galderse Meren weer toegankelijk voor het publiek. Dit zoekschema zal, indien nodig, ook in het weekeinde van kracht blijven.

Op verschillende aanvoerroutes zal aan de badgasten een brief van de gemeente Breda worden overhandigd, waarin zij over de situatie worden geïnformeerd. Tevens krijgen zij het advies de politie in te schakelen, wanneer zij op een verdachte situatie stuiten. Hiervoor kunnen ze zich melden bij de EHBO-post of contact opnemen met de twee politiemensen, die aan de Galderse Meren te vinden zullen zijn. Uiteraard kan ook telefonisch contact met de politie worden opgenomen via 0900 – 88 44.
Provincie:
Tag(s):