maandag, 31. oktober 2005 - 11:52

Belgisch-Nederlandse historische avond

Sluis

Dit jaar viert België zijn 175-jarig bestaan. De gemeenten Maldegem en Sluis geven de viering een grensoverschrijdend karakter met een aantal gezamenlijke activiteiten. Op woensdagavond 2 november wordt in het Ledeltheater een Belgisch-Nederlandse historische avond gehouden.

België werd in 1830 onafhankelijk door de Belgische Afscheiding, een periode met meerdere kleine en grotere oorlogshandelingen en schermutselingen, ook in West Zeeuws-Vlaanderen. Voorbeelden zijn de Slag bij Oostburg in november 1830 en de Slag bij de Kapitale Dam in januari 1831.

Het heeft in het najaar van 1830 bijzonder weinig gescheeld of West Zeeuws-Vlaanderen was definitief in Belgische handen gevallen. De periode van de Afscheiding heeft grote invloed gehad op ontwikkelingen in de streek en de verhoudingen met de buurgemeenten.

De Belgisch-Nederlandse historische avond vindt plaats op 2 november 2005 in de kleine zaal van het Ledeltheater in Oostburg. Het programma begint om 19.30 uur. De avond wordt georganiseerd door de gemeenten Maldegem en Sluis en een aantal heemkundige kringen.

Voordracht van 'De Nacht van de Eenhoorn', een verhaal uit de dagen van de Belgische Opstand, door Willem van Vliet.
Voordracht over de gebeurtenissen in de bewogen oktober- en novemberdagen van 1830, door Arco Willeboordse.
Voordracht over de gewelddadigheden in januari, maart en augustus 1831, door Hugo Notteboom.
Het programma wordt omlijst met passende muziek.

Op wapenstilstandsdag 11 november 2005 wordt in Maldegem een soortgelijke avond gehouden.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Belangstellenden kunnen zich tot en met maandag 31 oktober 2005 opgeven bij de afdeling Cultuur van de gemeente Sluis, tel. 0117 - 495 508 of awilleboordse@gemeentesluis.nl.
Provincie:
Tag(s):