woensdag, 20. april 2005 - 17:18

Bezoek Bush moet een feest worden

Maastricht

De politie, haar veiligheidspartners en de gemeenten Beek, Maastricht, Margraten en Valkenburg vinden dat het bezoek van president George W. Bush een feest moet worden. Gezamelijk verzorgen zij een pakket maatregelen dat moet zorgen voor ordelijk verloop van het presidentiële bezoek op 7en 8 mei. Het uitgangspunt hierbij is de veiligheid van de Amerikaanse Delegatie, inwoners en bezoekers van Zuid-Limburg. Overlast voor het publiek zal zo beperkt mogelijk gehouden worden.

De berichten dat Zuid-Limburg gedurende dat weekend volledig afgesloten zal worden kloppen niet. Het bezoek zal wel extra veiligheidsmaatregelen met zich meebrengen, maar het mag niet zo zijn dat niemand Zuid-Limburg in of uit kan. Zo wordt het vliegverkeer tijdens het bezoek beperkt stilgelegd. Lijnvluchten zullen geen hinder ondervinden. Het verkeer op de A2 wordt vanaf Eindhoven verkeersluw gemaakt. Dit gebeurt enkele uren voor de komst van Bush. Korte tijd voor zijn komst zal de A2 vanaf verkeersknooppunt Kerensheide tot aan stadion De Geusselt in Maastricht, voor alle verkeer worden afgesloten.

Zondag worden de wegen naar het Amerikaans militaire kerkhof in Margraten ook afgesloten. De maatregelen blijven gehandhaafd tot het gezelschap is vertrokken.
Mensen die de herdenking willen bijwonen worden gecontroleerd en per bus vervoerd naar het kerkhof. De bezoekers dienen zich van tevoren te melden bij de Gemeente Margraten, waar binnenkort kaarten te verkrijgen zijn. Alleen met deze kaarten is de toegang tot het kerkhof mogelijk.

Burgemeester Leers van Maastricht benadrukte dat het hier om een herdenking gaat. Demonstreren mag, maar alleen in bepaalde gebieden. Het is tenslotte een herdenking en geen politiek bezoek. In het gebied rondom de het kerkhof is het dan ook niet toegestaan om te demonstreren.

Met ingang van 25 april zal er een callcenter ingericht zijn waar burgers telefonisch informatie en antwoorden kunnen krijgen op vragen. Het callcenter is bereikbaar onder nummer 043-3505025 en is op werkdagen geopend tussen 09.00 uur en 21.00 uur. Inwoners en bezoekers kunnen op 7 en 8 mei ook met hun vragen terecht bij informatiebussen van de politie. Deze staan die dagen in Cadier en Keer, Heer, Maastricht en Margraten. Bewoners die langs de route wonen waar de presidentiële stoet langs zal komen zullen middels een brief worden geïnformeerd over specifieke maatregelen.

Het Nederlandse leger krijgt ook een aandeel in de beveiliging. Zij zullen vooral in de groene gebieden rondom het kerkhof zorgen dat alles veilig en ordelijk zal zijn.

Wat de totale kosten zullen zijn, daarover was nog niets bekend.

© BON Tekst/foto's Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):