vrijdag, 6. mei 2005 - 19:00

Britse bevrijders nog één keer warm onthaald

Thorn

Tijdens de week die de Britse veteranen in Midden-Limburg doorbrengen in het kader van de 60–jarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog, toerden de oud-strijders vrijdagochtend met authentieke legervoertuigen nogmaals door de plaatsen die ze destijds bevrijd hebben. Zichtbaar genietend van deze nostalgische rit en het warme onthaal dat hen in veel plaatsen ten deel viel arriveerde het legermateriaal bij het gemeentehuis in Thorn.

Ook hier kwamen belangstellenden de geallieerden verwelkomen, maar vooral ook de voertuigen bekijken. Burgemeester Rongen van Thorn sprak de gewaardeerde Britten toe, waarna hij nog persoonlijk met enkele veteranen een praatje maakte. De hilariteit steeg ten top toen de burgemeester erachter kwam dat een van de oud-strijders een embleem van een bok op zijn jas had. Dit in het teken van de, voor Thornse begrippen, bekende dorpsstrijd tussen de ‘Geiten’ en de ‘Bokken’.

Een enkele veteraan gaf aan dat hij een plezierige tijd had hier in Limburg, maar dat het drukke programma op zijn hoge leeftijd toch iets teveel was.
Na de toertocht kreeg het gezelschap, dat uit ongeveer 200 mensen bestond, een boottocht over de Maas aangeboden. Met het aankomende weekend als afsluiting zit deze 60e herdenking voor de Britse veteranen erop en keren ze terug naar hun vaderland. Waarschijnlijk is dit de laatste keer geweest dat we onze bevrijders hebben kunnen aanschouwen en dat ze zelf nog herinneringen konden ophalen met de ‘bevrijde’ Limburgers. © BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):