donderdag, 24. november 2005 - 0:39

Cohen trots op ‘Het vuur van noord’

Amsterdam

Woensdagavond heeft burgemeester Cohen in het Floraparkbad, onder het toeziend oog van zo’n 100 buurtbewoners, de DVD ‘Het vuur van Noord’ in ontvangst genomen. De DVD is tot stand gekomen door samenwerking van de buurtwerkers van Amsterdam Noord met de jongeren uit het Floradorp en de stichting Kansweb. Na de rellen die uitbraken rondom het oude jaarsvuur in 2003 is in overleg met de bewoners vereniging Buiksloterdijk en de jongeren uit het Floradorp besloten dat het anders moest, om dit soort excessen te voorkomen.

Enkele jongeren uit Floradorp hebben in 2004 een workshop filmen gevolgd via Kansweb. Om het geleerde in de praktijk te brengen hebben vijf jongeren aan het eind van 2004 de totstandkoming van het oudejaarsvuur op de Floraweg vastgelegd. Hiervan is een DVD gemaakt met passende titel ‘Het vuur van Noord’.

Burgemeester Cohen nam uit handen van Eipie het eerste exemplaar in ontvangst. Eipie heeft zich bijzonder ingezet voor het terug halen van het vuur naar het Floradorp. Na de rellen van 2003 werd het oudejaarsvuur door de stadsdeelraad en de burgemeester verboden. Maar door baanbrekend werk van de Bakker Sr. en Jr. van Leefbaar Amsterdam, bemiddeling van Eipie en de ‘oudere’ jongeren uit het Floradorp kon het vuur onder strenge voorwaarden vorig jaar toch plaatsvinden.

Na het zien van de film liet Cohen weten dat de contacten met de Floradorpers van de afgelopen twee jaar hem hebben doen inzien hoe belangrijk het vuur voor de Floradorpers is. ‘En dat moet dan gewoon terug komen’ aldus de burgervader. ‘Ik ben bijzonder trots op een ieder die zich heeft ingezet voor het ordelijk laten verlopen van de oudejaarsviering vorig jaar. Wat twee jaar geleden gebeurd is, is voor niemand leuk geweest. Nu moeten we ervoor zorgen dat het dit jaar opnieuw een succes wordt.’

Sommige ‘oud’ bouwers lieten zich nogal kritisch uit over de manier waarop momenteel het vreugdevuur georganiseerd wordt. ‘Vroeger bepaalden wij wat er gebeurde, nu denken ze dat ze dat nog doen, maar dat is niet zo. De deelraad bepaald nu, wie, wat, waar en waneer. Je kan niet eens meer een vuurwerkbommetje afsteken of er staan vijf smerissen om je heen. Het is allemaal veel te georganiseerd nu.’ Georganiseerd of niet, Floradorp krijgt zijn vreugdevuur terug en dat is voor de meeste aanwezigen het belangrijkste.
Provincie:
Tag(s):