woensdag, 13. juli 2005 - 23:12

De 7 Provinciën krijgt vorm

Lelystad

Bij de Bataviawerf – Nationaal Scheepshistorisch Centrum is een belangrijke mijlpaal bereikt. De rompvorm van het oorlogsschip De 7 Provinciën is met het plaatsen van het laatste spant van oprichting met een 80 tons kraan een stuk verder. Voor de bezoekers was het een spectaculair aanblik van grote stukken hout die in de lucht werden gehesen om bovenlangs hun eindbestemming te krijgen.

De 7 Provinciën in aanbouw is een ambachtelijke reconstructie van het vlaggenschip van admiraal Michiel de Ruyter. Dit schip is oorspronkelijk in 1665 gebouwd en is het bekendste schip uit de Nederlandse maritieme geschiedenis.

De plaatsing van het laatste spant van oprichting voor De 7 Provinciën is cruciaal, omdat dit de afsluiting betekent van de constructie van de vormbepalende onderdelen van de scheepsromp. Deze romp bestaat uit de voorsteven, de spanten van oprichting en de spiegel die al eerder dit jaar onder grote belangstelling werd geplaatst. In totaal zijn er 12 spanten van oprichting. Daarnaast zullen nog minstens 60 spanten van invulling worden gemonteerd.

Het bouwteam van de Bataviawerf heeft dit voorjaar hard gewerkt aan de constructie van de spanten, de voorbereiding van de plaatsing zelf en de uitbreiding van de bezoekerssteiger. De volgende fase is het plaatsen van het eerste berghout en de zogenaamde centlatten. Deze onderdelen worden in de langsscheepse richting op de spanten aangebracht en creëren samen de monumentale rompvorm. De komende maanden is dit proces te zien op de Bataviawerf.
Provincie:
Tag(s):