woensdag, 2. maart 2005 - 17:09

De belangrijke geboorte van een 'aardbiggetje'

Arnhem

In Burgers' Zoo heeft de afgelopen week een belangrijke geboorte plaatsgevonden.
<BR>De aardvarkens in het overdekte tropische regenwoud Burgers&#039; Bush hebben een gezond jong gekregen. De geboorte is belangrijk voor het Europese Stamboek dat voor deze diersoort wordt bijgehouden. Burgers&#039; Zoo levert met deze geboorte een belangrijke bijdrage aan de dierentuinpopulatie van de aardvarkens (er leven slechts 24 van deze dieren in alle dierentuinen van Europa samen). In Burgers&#039; Zoo zijn er inmiddels 19 jongen ter wereld gekomen, ongeveer een kwart van alle geboortes in Europa.

Het Arnhemse dierenpark coördineert het Europese fokprogramma voor deze soort en probeert zelfs via uitwisselingen met Amerikaanse dierentuinen 'vers bloed' naar Europa te importeren. Het 'aardbiggetje' is in de speciaal ontworpen werpkamer ter wereld gekomen na een draagtijd van ongeveer acht maanden en wordt momenteel door de moeder gezoogd. Ze is voorlopig nog niet zichtbaar voor het publiek. Ook in het wild blijft het jong de eerste weken in het hol.

Aardvarkens zijn geen varkens, maar eerder een soort oerhoefdieren. Ze worden ook wel levende fossielen genoemd omdat ze al miljoenen jaren in dezelfde vorm voorkomen. Ze staan niet te boek als bedreigde diersoort, omdat ze in Afrika nog relatief veel voorkomen, maar in dierentuinen zijn aardvarkens een bijzondere verschijning. Het aardvarken plant zich in gevangenschap over het algemeen maar moeizaam voort. In de afgelopen jaren is dat slechts in Arnhem, Frankfurt en Praag een aantal keren gelukt.

Aardvarkens zijn nachtdieren die leven van termieten. Deze termieten likken ze uit de termietenheuvels die ze met hun grote sterke nagels weten te openen. Wanneer ze tijdens hun voedseltochten worden verrast door vijanden, kunnen ze zich slechts verweren door met hun voorpoten te 'krabben'; bijten kunnen ze niet omdat ze slechts beschikken over vier kiezen. Maar doorgaans zullen ze ijlings hun hol opzoeken of anders ter plaatse een nieuw hol graven. Dit kunnen ze met grote snelheid en waarnemers melden dat een aardvarken in staat is om in no time al gravend in de grond te verdwijnen. In Burgers' Bush krijgen de dieren hun voedsel in een nagemaakte termietenheuvel aangeboden, maar in het voerbakje zit een brij op basis van hondenvoer. Dat dit voedsel een prima vervanging voor de termieten is, moge blijken uit de opvallend goede fokresultaten.
Provincie:
Tag(s):