maandag, 31. oktober 2005 - 15:40

Eerste vluchten vanaf Schiphols nieuwe H-pier

Schiphol

Op dinsdag 1 november zullen de eerste passagiers en luchtvaartmaatschappen gebruik maken van de zevende H-pier. De luchtvaartmaatschappijen die vanaf morgen gebruik maken van Schiphols nieuwste pier zijn: easyJet, Thomsonfly.com, bmibaby, Jet2, Sky Europe en vanaf 1 december ook Wizz Air.

In de eerste periode zullen twintig tot dertig vluchten per dag van de nieuwe pier vertrekken en aankomen. Dit kan oplopen naar maximaal vierenzestig vluchten per dag.

De H-pier is gebouwd om ruimte te creëren in het centrale deel van de terminal voor de verwachte groei van Air France-KLM en haar partners en is bestemd voor point-to-point carriers. Dit zijn luchtvaartmaatschappijen die geen of nauwelijks overstappende reizigers aan boord hebben. Point-to-point carriers hebben vooral behoefte aan een korte omdraaitijd. Dat is de tijd tussen aankomst en vertrek van een vliegtuig. De H-pier biedt deze service aan, doordat een snelle afhandeling van het vliegtuig mogelijk is.

Passagiers die reizen via de H-pier worden vanuit Lounge 3, het wacht- en winkelgebied na de paspoortcontrole, kort voor het instappen naar de zogenaamde pre-boarding ruimte op de begane grond van de H-pier geleid. Van daaruit lopen zij over het platform naar het vlakbij geparkeerde vliegtuig. De H-pier heeft geen passagiersbruggen. Mindervaliden worden vanuit de pre-boarding ruimte met een bus naar het vliegtuig gebracht.

Innovatieve vluchtinformatie
De H-pier is de eerste pier die volledig is uitgerust met LCD schermen voor vluchtinformatie. Dit zijn de nieuwe vluchtinformatieschermen van Amsterdam Aiport Schiphol. Deze schermen bieden op elke locatie specifieke en beter leesbare informatie.

Kunst
De H-pier is aangekleed met zevenentwintig fotokunstwerken van de fotograaf Karel Tomeï. Deze enorme kunstwerken hebben een afmeting van 2,5 meter bij 2,5 meter. Zeven foto's meten zelfs 4 meter bij 4,5 meter.
Provincie:
Tag(s):