woensdag, 2. februari 2005 - 13:47

Eerwraak niet te voorkomen

Den Haag

Politie en justitie willen niet meer wetgeving, maar meer tijd en kennis om eerwraak te voorkomen en te vervolgen. Dat blijkt uit een hoorzitting over de oorzaak van eerwraak, dinsdagavond in de Tweede Kamer. De Kamer wil weten hoe het fenomeen voorkomen kan worden. Politie en justitie weten vaak niet goed wat er speelt bij families waar eerwraak is gepleegd. Ook onderwijs kan, door het aanleren van andere normen en waarden, eerwraak voorkomen.

Eerwraak komt in Nederland geregeld voor. In de regio Den Haag is dat zo’n 150 keer per jaar. Het gaat dan om intimidatie, geweld, moord of ontvoering, waarbij de rest van de familie op de hoogte is van de plannen. Volgens de politie is het niet uit te bannen. ‘Deze mensen leven in een bepaalde orthodoxie van een bepaalde cultuur in Nederland, maar feitelijk buiten Nederland’, aldus W. Timmer, coördinator eerwraak politie Haaglanden.

De politiekorpsen Haaglanden en Zuid-Holland-Zuid zijn de enige korpsen in Nederland waar medewerkers gespecialiseerd zijn in eerwraak. Volgende week praat de kamer met het kabinet over het voorkomen van eerwraak.

© BON / Foto FBF.NL
Provincie:
Tag(s):