zaterdag, 12. februari 2005 - 11:41

Ferrari F430 Spider

Genève

De modelreeks van Ferrari sportwagens, voorzien van een V8-motor wordt uitgebreid met de nieuwe Ferrari F430 Spider die wordt onthuld tijdens de Autosalon van Genève (3-13 maart 2005). De nieuwe, open Ferrari is uitgerust met een aantal belangrijke technische voorzieningen die hun directe verwantschap met de Formule 1 niet verloochenen, te beginnen met het innovatieve elektronische differentieel – in eerste instantie ontwikkeld door de raceafdeling voor de onoverwinnelijke F1 auto’s van de Scuderia – dat de tractie en wegligging onder alle omstandigheden verbetert. De Spider is ook voorzien van een op het stuurwiel gemonteerde selectieschakelaar, onder Scuderia-rijders beter bekend als de 'manettino', waarmee de set-up van de auto snel en gemakkelijk kan worden aangepast.
<BR>

Formule 1 is dus wederom de inspiratiebron voor de ontwikkeling van de straat-versies van Ferrari. De vloeiende lijnen van de F430 Spider, ontworpen door Pininfarina, zijn in feite verfijnd dankzij geavanceerde computersimulatieprogramma’s ten behoeve van de aërodynamica die normaal gesproken exclusief worden gebruikt door het F1 team.
De vormgeving van de F430 Spider is het resultaat van uitgebreide testen en voorziet in een kenmerkende spoiler die is geïntegreerd in het achterste deel van de motor-kap, nieuwe grotere luchtinlaten die de gespierde uitstraling van de auto versterken en een nieuwe achterkant waarin een diffuser is opgenomen die afkomstig is uit de autosport. De motor zelf is in het oog springend afgedekt door een glazen cover.
Net zoals bij de berlinetta heeft de nieuwe Spider twee elliptisch gevormde lucht-inlaten die de voorste remmen van koeling voorzien. De vorm van de inlaten is geïnspireerd op die van de Ferrari raceauto’s uit het seizoen 1961, en met name op de 156 F1 die in dat jaar door Phil Hill naar het kampioenschap werd gereden. De spoiler die aan de onderkant de twee inlaten optisch met elkaar verbindt zorgt er uiterst effectief voor dat de middelste luchtstroom direct naar de vlakke onderkant wordt gevoerd.
De F430 Spider is voorzien van een compacte, volledig elektrisch bediende cabrio-kap waardoor de krachtbron onder alle omstandigheden en altijd in volle glorie kan worden bewonderd en die neergeklapt relatief weinig ruimte inneemt, ondanks de compromisloze plaatsing van de motor centraal achterin.
De F430 Spider wordt aangedreven door de nieuwe, 490 pk sterke 4.308 cc 90° V8 motor van Ferrari die de auto in staat stelt een topsnelheid van ruim 310 km/u te bereiken en de acceleratie van
0 tot 100 km/u in slechts 4,1 seconden volbrengt. Deze lichtgewicht en uiterst compacte krachtbron levert een specifiek vermogen van 114 pk per liter met een gewicht/pk verhouding van 2,9 kg per pk. ©BON/RAI
Categorie:
Tag(s):