donderdag, 14. april 2005 - 13:26

Fiets- en voetgangersbrug geplaatst achter CS

Amsterdam

Op de Ruyterkade achter het Centraalstation in Amsterdam is vanmorgen om 08.00 uur de eerste van twee fiets- en loopbruggen geplaatst. Het wordt de nieuwe verbinding voor fietsers en voetgangers van de Ruyterkade naar Amsterdam West. Dit ales in het kader van een ingrijpende metamorfose voor het gebied langs de IJ-oever.

De brug met een afmeting van 28 bij 8 meter, weegt ruim 95 ton. De brug wordt volgende week in gebruik genomen en vormt dan de nieuwe toegang tot het Stationseiland voor fietsers en voetgangers. Hierdoor worden zij gescheiden van het autoverkeer. De brug voor het autoverkeer wordt uitgebreid en gerenoveerd.

De stalen fietsvoetbrug, naar een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten, heeft een gesloten wegdek voor fietsers en een opengewerkt brugdek (een dek met zeer kleine ‘gaatjes’) voor voetgangers. De hoofddraagconstructie bestaat uit een dubbele boog. De bogen worden van onderen verlicht waardoor de brug ’s avonds vanaf het IJ herkenbaar is als een duidelijke markering tussen de eilanden.

Op en rond het Stationseiland wordt hard gewerkt aan een ingrijpende metamorfose. Onder verantwoordelijkheid van de dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, wordt aan de IJzijde onder meer gebouwd aan een compleet nieuw overkapt busstation. Het autoverkeer langs het IJ verdwijnt ter hoogte van het station in een tunnel. Ook de openbare ruimte wordt aangepast. Het plaatsen van de brug over de Westertoegang is hier onderdeel van. Een zelfde brug zal op een later tijdstip ook over de Oostertoegang geplaatst worden. © BON / Miranda van der Sloot
Provincie:
Tag(s):