vrijdag, 26. augustus 2005 - 20:23

Fietsroute met MP3 speler

Varsseveld

Onder de titel ‘Langs oude banen’ is de Achterhoek een bijzondere cultuurtoeristische fietsroute rijker. De bewegwijzerde fietsroute gaat over eeuwenoude vervoerswegen, langs vroegere en hedendaagse pleisterplaatsen en onderweg zijn er verhalen, gedichten, anekdotes en liedjes. Die worden op moderne wijze ten gehore gebracht. De fietser krijgt namelijk een MP3-speler mee. De route is 52 kilometer lang met een verkortingsmogelijkheid tot 34 kilometer. Hij start bij één van de oudste, zo niet de oudste, herberg van ons land: De Radstake in Varsseveld.

Verhalenroute
De route voert de hedendaagse fietser met behulp van routebordjes met afbeelding van een oud wagenwiel over oude vervoerswegen naar Halle en Hummelo en dan via een bocht over Mariënvelde en Harreveld weer terug naar Heelweg. In de sporen van vroegere reizigers als monniken, struikrovers, troubadours en marskramers krijgt de fietser met behulp van een MP3-speler in veertien delen informatie over de betreffende locatie in vroeger tijd. Zo hoort de reiziger naast proza, poëzie, legenden en anekdotes ook liedjes van o.a. Normaal, Boh Foi Toch en Jovink en de Voederbietels. Zo is vanzelfsprekend het nummer ‘Oerend Hard’ te horen op het moment dat de fietser het ‘Hengelse Zand’ doorkruist. De verhalen zijn zowel in het Algemeen Beschaafd Nederlands als in het Achterhoekse dialect. De verhalenroute geeft letterlijk en figuurlijk inhoud aan de slogan ‘Je komt op verhaal in de Achterhoek’.

Pleisterplaatsen
De tocht start bij pleisterplaats en Toeristisch Overstap Punt De Radstake in Heelweg bij Varsseveld. Boerenherberg De Radstake ligt aan een voormalige Hessenweg, die van het Duitse Bocholt naar Doesburg liep. Eeuwenlang een pleisterplaats voor reizigers, die te voet, met paard of met de wagen door de Achterhoek trokken. Onderweg kan worden gepauzeerd op vergelijkbare plekken waar vroeger de reizigers ook al hun natje en droogje haalden; boerencafés zoals Het Wapen van Heeckeren, De Tol, en De Tolhutte.

Reizen is tol betalen
Tol hoeft onderweg niet meer te worden betaald. Wel dient de routefolder voor 4,95 Euro te worden aangeschaft en voor de huur van de MP3-speler wordt 2 Euro per persoon gerekend. De routefolder is te koop bij de VVV’s in de Achterhoek en De Radstake of te bestellen bij VVV Oude IJsselstreek, tel. 0315-64 04 77. De MP3-speler is alleen te huur bij startpunt De Radstake, tel. 0315-24 12 58. De duur van de route is minimaal een dagdeel.
Categorie:
Tag(s):