zondag, 30. oktober 2005 - 22:53

FNV voorziet problemen door trage invoering WIA

Amsterdam

FNV Bondgenoten voorziet dat enkele duizenden mensen vanaf 1 januari 2006 zonder inkomen te komen zitten. Dit als gevolg van de trage invoering van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).

'Het is natuurlijk onacceptabel dat mensen de dupe worden van de politiek. Want zolang het UWV geen beslissing heeft genomen, ontvangt iemand geen uitkering. Dit betekent dat duizenden langdurig zieken straks geen geld hebben om brood te kopen,' aldus Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten.

In 2006 wordt de WAO vervangen door de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen, de WIA. De WIA geldt straks alleen voor mensen die vanaf 1 januari 2004 ziek zijn geworden. Na twee jaar ziekte is de werkgever niet langer verplicht om het salaris door te betalen en keurt het UWV de zieke werknemer. Gezien de trage besluitvorming van het kabinet kampt het UWV met een achterstand en is het zeer onwaarschijnlijk dat het UWV alle mensen voor 1 januari 2006 heeft gekeurd.

De WIA heeft op dit moment de status van wetsvoorstel en is inmiddels door de Tweede Kamer aanvaard. Dinsdag 1 november spreekt de Eerste Kamer zich hierover uit. Het is de bedoeling dat de WIA op 1 januari 2006 ingaat.
Categorie:
Tag(s):