vrijdag, 25. november 2005 - 14:50

George Best (59) overleden

Engeland en Noord-Ierland rouwen om het verlies van George Best. De Britse voetballegende is vrijdag, na een ziektebed van bijna twee maanden, op 59-jarige leeftijd overleden. De oud-speler van o.a. Manchester United en Noord-Ierland werd begin oktober met een leverinfectie opgenomen in een ziekenhuis in Londen en lag sindsdien op de intensive care. Uiteindelijk werd een longonsteking hem fataal. Best was al jarenlang alcoholist.

Op 17-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut voor de Mancunians, waarvoor hij uiteindelijk 361 wedstrijden (136 doelpunten) zou spelen. Hij won met ManU twee keer de titel en in 1968 boekte hij zijn grootste succes toen hij de club naar de winst in de Europa Cup 1 leidde. Best was enorm populair onder de aanhang van Manchester United. Met zijn onnavolgbare passeerbewegingen en prachtige techniek bracht hij het publiek op Old Trafford regelmatig in veroering.

Best was een markante persoonlijkheid, zowel binnen als buiten het veld. Hij was enorm populair onder de vrouwen,die hem vanwege zijn aantrekkelijke verschijning en wilde, lange haren aanbeden. Hij werd zelfs wel de 'Vijfde Beatle' genoemd. Best genoot met volle teugen van zijn sterrenstatus en nam het er flink van. Vrouwen, geld en vooral drank versleet hij aan de lopende band.

Door zijn uitbundige levenstijl verslechterde Best's gezondheid in de loop der jaren. In 2002 onderging hij een ingrijpende levertransplantatie. De leverinfectie, die het begin van het einde zou blijken te zijn, werd vermoedelijk veroorzaakt door de medicijnen die hij sindsdien moest slikken.
Categorie:
Tag(s):