woensdag, 23. februari 2005 - 11:53

GGD Gelre-IJssel vaccineert kinderen tegen Hepatitis A

Apeldoorn

De GGD Gelre-IJssel start binnenkort met de jaarlijkse vaccinatiecampagne tegen Hepatitis A. De campagne is gericht op allochtone kinderen die in de zomervakantie naar hun thuisland op vakantie gaan.

Het komt regelmatig voor dat allochtone kinderen, bijvoorbeeld Turkse, Marokkaanse of Somalische kinderen, tijdens de zomervakantie in hun thuisland besmet worden met Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Na de vakantie kunnen besmette kinderen de ziekte overdragen aan andere kinderen (bijvoorbeeld op school). Soms ontstaan er dan epidemietjes van Hepatitis A. Om dit te voorkomen organiseert de GGD Gelre-IJssel elk jaar een vaccinatiecampagne tegen Hepatitis A.

De vaccinatie voor allochtone kinderen van 2 tot en met 12 jaar wordt vergoed bij een aanvullende verzekering van Agis, Amicon en Salland Verzekeringen. Mensen die op een andere manier verzekerd zijn moeten € 25,- betalen. Zij kunnen dit wellicht achteraf bij hun eigen verzekering declareren.

De GGD Gelre-IJssel gaat allochtone kinderen van 2 tot en met 12 jaar, vaccineren tegen Hepatitis A in Apeldoorn, op:
· Woensdag 9 maart, van 15.00 – 16.30 uur, in wijkcentrum De Boerderij, Laan van Zevenhuizen 375
· Woensdag 23 maart, van 15.00 – 16.30 uur, in wijkcentrum Kayersheerdt, 1e Wormenseweg 494
In Zutphen wordt gevaccineerd op:
· Woensdag 16 maart, van 15.00 – 16.30 uur, in Cultureel Centrum De Brug, Thorbeckesingel 2

De kinderen worden via basisscholen en kindercentra uit de gemeenten Zutphen, Brummen en Vorden uitgenodigd in Zutphen. De kinderen van scholen en kindercentra uit de gemeenten Apeldoorn, Epe en Voorst worden uitgenodigd in Apeldoorn.
Het is belangrijk om de ziekenfondspapieren en het gele vaccinatieboekje mee te nemen!!! Het pasje van de verzekering is niet voldoende om de vaccinatie gratis te ontvangen.

Een vaccinatie tegen Hepatitis A bestaat uit een prik in de bovenarm. Dit geeft één jaar bescherming. Wanneer de vaccinatie na één jaar herhaald wordt, biedt dat 25 jaar bescherming tegen Hepatitis A. Ook oudere kinderen en volwassenen lopen risico op besmetting met het Hepatitis A virus. Zij kunnen zich laten vaccineren bij de GGD tijdens het reizigersspreekuur. Hiervoor geldt het reguliere tarief van € 35,- voor kinderen tot 15 jaar en € 45 voor kinderen en volwassenen ouder dan 15 jaar, exclusief de consultkosten. Een afspraak voor het reizigersspreekuur kan gemaakt worden via telefoonnummer 0900 – 20 20 401, op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 12.15 uur.

Hepatitis A komt voor in Turkije, Marokko, Tunesië, Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. De ziekte wordt overgebracht door besmet water en voedsel. Besmetting met Hepatitis A is te voorkomen door vaccinatie (inenting), door de handen goed te wassen na het toilet en vóór het eten, door alleen gekookt of gebakken voedsel te eten en door drinkwater uit flessen of gekookt water te drinken.

In de maanden april en mei worden de allochtone kinderen van 2 t/m 12 jaar uit de gemeenten Lochem en Deventer uitgenodigd voor een Hepatitis A-vaccinatie in Deventer.
Voor meer informatie over de Hepatitis A campagne, kan contact worden opgenomen met de GGD Gelre-IJssel, taakgroep infectieziektenbestrijding; telefoon: 0570-664 664.
Provincie:
Tag(s):