dinsdag, 22. maart 2005 - 16:55

Heel Nederland moet achter Olympische Spelen staan

De Nederlandse sportbond NOC*NSF wil onderzoeken of het mogelijk is om een Olympische Spelen te organiseren in Nederland. Als reactie hierop concluderen IOC-leden Hein Verbruggen, Els van Breda Vriesman en Anton Geesink dat geheel Nederland achter het idee moet staan. De gehele bevolking en de overheid moet het idee steunen anders is het een verloren strijd.
<BR>
<BR>Het onderzoek krijgt de werktitel ‘Olympische en Paralympische Spelen 2028’. Nederland stelde zich ook al kandidaat voor de Spelen van 1992, maar kreeg toen slechts vijf stemmen.

Anton Geesink meent dat de aanpak toen geheel verkeerd was en er teveel sterke tegenkandidaten waren, waaronder latere winnaar Barcelona en Parijs.

Volgens Hein Verbruggen moet 80% van het volk achter de Spelen staan, wil Nederland een reële kans maken. Verbruggen meent dat het enthousiasme van het volk een doorslaggevende factor is. "Er wordt hier al snel gedacht: dat hoeft toch allemaal niet en wat gaat dat allemaal niet kosten. Het wordt een grote challenge de mensen achter het plan te krijgen. Bij Euro 2000 lukte het, maar voetbal is toch een andere wereld.''

Els van Breda Vriesland vind het ook belangrijk dat de overheid achter het plan staat. "Iedereen moet erachter staan, de hele bevolking, en het moet de hoogste prioriteit hebben van de allerhoogste overheidsinstanties. De regering moet garant durven staan voor bijvoorbeeld miljardeninvesteringen in infrastructuur. Ik betwijfel zeer of de Nederlandse overheid zoveel belang wil hechten aan een evenement, maar onderzoeken kan geen kwaad.''

© BON / ProShots
Categorie:
Tag(s):