maandag, 5. december 2005 - 21:44

Het grondrechtspel in een nieuw jasje

Den Haag

Er is een nieuwe versie van het internetspel Zestienmiljoenrechters.nl. Het spel gaat over grondrechten en de waarden waarop die zijn gebaseerd. Met fictieve rechtszaken wordt met dit spel duidelijk hoe ingewikkeld de afweging tussen het ene recht en het andere recht soms kan zijn. Dat recht spreken zo ingewikkeld is heeft er mee te maken dat belangen soms conflicteren. In het spel krijgt de speker overwegingen en omstandigheden voorgelegd en kan daar zijn of haar mening over geven. Elke keer is te zien hoe andere spelers er over dachten.

Uiteindelijk besluit de rechter wiens belangen zwaarder wegen. Bijvoorbeeld de belangen van iemand die beroep doet op het recht van vrije meningsuiting of de belangen van degene die niet beledigd wil worden.

De casus met de quizvragen zijn verzonnen, maar wel gebaseerd op echte zaken die voor de rechter zijn gekomen. Zo is het de vraag of de restauranthouder die kledingeisen stelt aan zijn gasten discrimineert of niet. En wat als zijn kledingeisen er toe leiden dat hij gasten met een hoofddoek weigert, is dat dan zijn goed recht, of discrimineert hij dan?

En als je een politieagent uitscheldt voor homo, is dat dan een belediging of niet, omdat homoseksueel zijn niet iets is om je voor te schamen? En hebben bekende Nederlanders recht op privacy, of hadden ze maar geen bekende Nederlander moeten worden als ze geen last wilden hebben van de paparazzi?

Door dit spel hoopt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties duidelijk te maken wat voor dilemma’s we in dagelijks kunnen tegenkomen bij de vaak onbewuste uitoefening van onze grondrechten. Zestienmiljoenrechters II is het vervolg op Zestienmiljoenrechters I. Het is gemaakt door internetbedrijf Het Hol in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Rijksvoorlichtingsdienst.
Categorie:
Tag(s):