maandag, 21. november 2005 - 12:00

Honden getest op maatschappelijk aanvaardbaar gedrag

Zwolle

De jaarlijkse hondenshow in de Zwolse IJsselhallen mag zich verheugen in de belangstelling van velen. Ook dit jaar werden de honden onderworpen aan een speciale gedragstest. Toch zijn er onder de hondenliefhebbers critici die deze test liever schrappen. Het zou tot verkeerde conclusies kunnen leiden

Bij de mag-test wordt de schrikreactie van de hond getest. Door het onverwacht en opdringerig benaderen van een hond wordt getest in hoeverre de hond zich laat verleiden tot ongewenst (bijt)gedrag. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een pop en een kunstarm. De meeste honden gedragen zich voorbeeldig en slechts een enkeling komt tot gromgedrag. Daaruit zou worden geconcludeerd dat het gros van de honden zich altijd beheersen.

Ook bij kinderen maar dat wordt door de critici in twijfel getrokken. ‘Dan zou je een klein kind als proef moeten inzetten en dat gebeurt natuurlijk nooit. Dus weet je ook nooit of een hond altijd te vertrouwen is’ luidt het argument van critici. Ook de schoonheid van de hond wordt tijdens de show beoordeeld. Daaruit blijkt dat honden in veel gevallen een product van hun baasje zijn. Anders gezegd, het uiterlijk en innerlijk van de baas is in veel gevallen terug te vinden bij het kopen van een bepaald ras.

Het gevaar bestaat dat hondenshows meer en meer een uiting van ijdelheid van hun baasje worden. Padvinders werden tijdens de show ingezet om alle hondenpoep, nog steeds een item dat hoog op de irritatielijst staat, te verwijderen. De scoutinggroep krijgt daarvoor een bedrag waarmee ze hun zomerkamp kunnen bekostigen.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):