dinsdag, 24. mei 2005 - 9:17

Huisartsen draaien zondagsdiensten

Zeeland

Zeeuwse huisartsen zullen op woensdag, donderdag en vrijdag zondags-diensten draaien meldt Omroep Zeeland. Net als hun collega’s in Nederland voeren ze actie tegen het beleid van Minister Hoogervorst. De Zeeuwen doen dit onder de naam ‘huisartsen à la Hoogervorst’.
<BR>Niet alle praktijken zullen die dag gesloten zijn. Het kan dus zijn dat de praktijk bij u in de buurt gesloten is. Een aantal zullen gewoon open blijven. U wordt dan telefonisch verwezen naar waar u wel terecht kunt. De huisartsen blijven zorg verlenen aan ernstig zieke patiënten. In spoedeisende gevallen kunnen patiënten terecht bij 112 en eerste hulpposten van ziekenhuizen.

Voorzitter Jebbink van Huisartsenvereniging Zeeland meldt dat dit wel eens de toekomst kan gaan worden van de huisartsenzorg. Via deze acties willen ze dit duidelijk maken.

De acties vinden plaats in het kader van modernisering van de huisartsenzorg en behoud van een kwalitatief goede huisartsenzorg, met tijd en aandacht voor hun patiënt. De publieksvriendelijke acties hebben tot nu toe niet het beoogde effect gehad. Minister Hoogervorst blijft vasthouden aan zijn uitgangspunten die volgens de huisartsen onvoldoende tegemoetkomen aan hun actie-eisen. Huisartsen zijn er van overtuigd dat zij strijden voor een goede zaak, meldt de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).

De huisartsen benadrukken dat zij deze stappen met tegenzin nemen. Het belang van zijn patiënt staat centraal. Deze verscherpte actie geeft aan dat er voor de huisartsenzorg grote belangen op het spel staan. die ook het belang van de patiënt zullen schaden, mede tegen het licht van de nieuwe Zorgverzekeringswet die per 2006 zijn intrede zou moeten doen.

De LHV benadrukt dat de acties allemaal een regionaal karakter zullen hebben. Per provincie en stad zullen de acties verschillen. Daarbij zullen zij de nodige zorgvuldigheid in acht nemen. Continuïteit van zorg vanuit medisch, maar ook vanuit juridisch oogpunt dient gewaarborgd te worden.

© BON tekst/foto: Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):