vrijdag, 11. februari 2005 - 9:44

'IND levert Congo vertrouwelijke informatie'

Den Haag

De IND is in opspraak geraakt omdat zij vertrouwelijke informatie over uitgeprocedeerde asielzoekers uit Congo aan de betrokken autoriteiten zouden geven. Dit meldt het TV-programma Netwerk donderdagavond. De Congolezen die uit Nederland weg moeten lopen hierdoor gevaar bij terugkomst in hun thuisland. Uitgeprocedeerde asielzoekers die terug moeten naar hun thuisland worden per land onder verschillende voorwaarden ‘teruggenomen’.

Minister Verdonk heeft hierover per land verschillende afspraken gemaakt. De terugkeerdocumenten zijn geheim en ook niet voor de Tweede kamer ter inzage. Vluchtelingenorganisatie Inlia heeft via de rechter een terugkeerdocument in handen gekregen. Hierin valt te lezen dat Nederland het 'rapport van gehoor' moet overhandigen aan de Congolese vertegenwoordiging in Den Haag als een reisdocument wordt aangevraagd voor de uit te zetten Congolezen. Deze rapporten die worden gemaakt van het verhoor, waarin de asielzoeker zijn hele vluchtverhaal en problemen in het thuisland op tafel moet leggen bevatten vaak ook de namen van helpers van de vluchteling en tal van andere precaire kwesties en dit terwijl de IND vertrouwelijkheid garandeert aan de asielzoeker. Justitie ontkent de overhandiging van deze rapporten aan Congo.
Volgens eerdere berichten van minister Verdonk aan de Tweede Kamer meldt de IND niet eens dat het om uitgeprocedeerde asielzoekers gaat. De Kamer eist opheldering.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):