zaterdag, 12. november 2005 - 23:03

Italië maakt einde aan ongeslagen Oranje-reeks

Het Nederlands elftal is voor het eerst onder leiding van Marco van Basten tegen een nederlaag aangelopen. In de Amsterdam ArenA was Italië met 1-3 te sterk. Daarmee kwam een einde aan een ongeslagen reeks van zestien wedstrijden zonder verliespartij.

Oranje, zonder de geblesseerde van Persie, kwam tegen de Italianen nog wel op voorsprong. Romeo Castelen zette vanaf rechts goed voor op Feyenoord-maatje Dirk Kuijt. Het schot van aanvaller, die het bij afwezigheid van Van Nistelrooij als centrumspits mocht proberen, werd gekraakt en kwam zomaar voor de voeten van de geheel vrijstaande Ryan Babel, die onberispelijk binnenschoot.

Lang kon Nederland niet genieten van de voorsprong, want drie minuten later kopte Alberto Gilardino al weer de gelijkmaker achter Edwin van der Sar. De spits van AC Milan torende bij een corner ver boven Ron Vlaar uit. Vlaar, die de voorkeur kreeg boven (de lichtgeblesseerde) Khalid Boulahrouz speelde toch al een ongelukkige wedstrijd, want in de slotminuut van de eerste helft kopte de AZ-verdediger - opnieuw uit een hoekschop - zelf de 1-2 binnen.

Vijf minuten gooide de nieuwe ster van het Italiaanse voetbal, Luca Toni, de wedstrijd in het slot. Opnieuw was Ron Vlaar onfortuinlijk. Hij liet zich in eerste instantie makkelijk aftroeven, knokte zich terug, maar zag hoe de spits van Fiorentina de bal gelukkig in de kluts mee kreeg en simpel invaller-doelman Henk Timmer verschalkte: 1-3.

Nederland zette daarna wel aan, maar mistte tegen de krachtige defensie van de Squadra Azzuri de overtuiging. Al was Dirk Kuijt met een kopbal op de paal nog wel dicht bij de aansluitingstreffer. Waar het Oranje in de kwalificatiereeks echter regelmatig mee zat, waren de goden Van Basten en zijn ploeg vanavond eens niet gunstig gezind.