woensdag, 20. april 2005 - 14:48

Jeug TBS voor brandstichters

Bergen op Zoom

Dinsdag stonden tijdens besloten zitting drie minderjarige jongens uit Bergen op Zoom terecht. Ze worden verdacht van brandstichting in een winkelcentrum in Roosendaal. Door de grote brand die door de verdachten zou zijn aangestoken, raakte tenminste negen winkels beschadigd zo niet volledig uitgebrand.

De jongeren waren ten tijde van de brand respectievelijk 14, 14 en 17 jaar. Het OM Breda verdenkt twee van de jongeren ook nog van andere feiten. De 17-jarige is ook stalking, bedreiging, (een andere) brandstichting en diefstal met geweld ten laste gelegd. Een van de twee 14-jarigen wordt als medeverdachte gezien in de laatste twee feiten (brandstichting en diefstal met geweld). De andere veertienjarige staat alleen voor de grote brand terecht.

Een van de brandstichters heeft tijdens het politieonderzoek een verklaring afgelegd. Deze verklaring wordt op diverse punten gesteund door getuigenverklaringen en technisch bewijs. De twee anderen ontkennen iets met de brand te maken te hebben.

Het OM eiste tegen de 17-jarige tien maanden jeugddetentie en jeugd-TBS. Tegen een van de 14-jarige is tien maanden jeugddetentie geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De andere 14-jarige hoorde 120 taakstraf met vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie tegen zich eisen. De verdachten zitten sinds oktober 2004 in detentie. © BON / Miranda van der Sloot
Provincie:
Tag(s):