woensdag, 6. juli 2005 - 12:37

Jonge meisjes in verborgen prostitutie

Amsterdam

Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Bonger Instituut van de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat sluiting van de tippelzone aan de Theemsweg niet heeft geleid tot toename van straatprostitutie elders in de stad, zo laat de gemeente weten. Per dag werken in Amsterdam naar schatting maximaal 50 vrouwen in de straatprostitutie. Zij zijn veelal aan drugs verslaafd, kennen de weg naar de zorgverlening, maar werkten niet eerder aan de Theemsweg. In hetzelfde onderzoek, dat ook naar andere illegale vormen van prostitutie keek, werden wel aanwijzingen gevonden voor het bestaan van verborgen prostitutie in Amsterdam-Zuidoost en in beperkte mate in Amsterdam-West. Daarbij zouden ook jonge meiden betrokken zijn van amper 15 jaar.

Het risico van uitwaaiering over de stad van straatprostitutie na sluiting van de tippelzone werd effectief bestreden met politiecontroles. Inmiddels zijn veel van de individuele prostituees uit het zicht verdwenen, het overgrote deel is het land uitgezet of uit zichzelf vetrokken, slechts een klein aantal is uitgeweken naar andere steden.

De onderzoekers signaleren wel illegale prostitutie in onder andere verkapte bordelen met soms erbarmelijke omstandigheden en in escortservices. Ook zou er sprake zijn van minderjarige prostituees, vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. Politie en gemeente treden streng op tegen deze uitwassen; wethouder Belliot wil bovendien dat de betreffende prostituees zo snel mogelijk gebruik gaan maken van de zorg- en hulpverlening. Ook zullen zogenaamde vertrouwensvrouwen samenwerken met zelforganisaties in Zuidoost om het probleem verder te inventariseren en om te bekijken welke maatregelen effectief zijn.

Het huidige rapport sluit aan op de al eerder verschenen notitie van de raadsleden Schaapman en Assante en het rapport over de Loverboy-problematiek. Het college ziet hierin aanleiding voor een intensivering van de stadsbrede en integrale aanpak van de problemen rond prostitutie in een nauwe samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, politie, stadsdelen, zorginstellingen en woningcorporaties. Foto Jeroen Stoops
Provincie:
Tag(s):