donderdag, 10. februari 2005 - 15:58

Klokkenluiders van het tolteam worden ontslagen

Enschede

De twee klokkenluiders van het tolteam die de oorzaak van de vuurwerkramp onderzochten worden per 1 maart ontslagen. Dit heeft de korpsbeheerder van de politie Twente vanmiddag bekendgemaakt. Rechercheurs De Roy van Zuydewijn en Paalman beschuldigden collega's er o.a. van met het rode sportbroekje van André de V. te hebben gesold.

'Ernstig plichtsverzuim en ongeschikt/onbekwaam voor de functie van politieambtenaar', zo staat er in het officiële politiebericht. Afgelopen dinsdag bepaalde het hof in Arnhem dat de twee klokkenluiders van het tolteam niet voor meineed vervolgd zouden worden. Advocaat Meijers sleepte hun voor de rechter omdat de andere leden van het tolteam dit ontkenden. De rijksrecherche deed uiteindelijk onderzoek naar het functioneren van het team. Dit rapport is aan minister Donner overhandigd.

Kamervragen over openbaarmaking van het rapport werden wel beantwoord door de minister maar alleen vertrouwelijk.
Dinsdag wist korpsbeheerder Deelman nog niet of hij de schorsing van beide heren ongedaan zou maken (zie bericht van woensdag broekje AndrédeV.)
Na beraad heeft hij dan toch besloten de beide rechercheurs te ontslaan. Zij kunnen tegen hun ontslag nog in beroep gaan.
© BON/ tekst en foto's: Robert Hoetink.
Provincie:
Tag(s):