donderdag, 17. maart 2005 - 13:53

Landmacht oefent in Lopik

Lopik

Om zich voor te bereiden op de taken in Bosnië oefent de landmacht in de omgeving van Lopik. De Damweg is afgesloten en de passerende auto’s worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van wapens of eventuele smokkelwaren. Een tweede observatiepost houdt controles rond de Lekdijk. Het bedrijventerrein van Lopik wordt ook bezocht door de militairen.
<BR>De Landmacht houdt de oefening op de openbare weg om de militairen zo reëel mogelijk te trainen. De militairen zullen bewapend rondlopen, overigens zonder munitie. Tevens zet men diverse voertuigen in.

Donderdag werd geoefend op de Damweg bij de watertoren, bij een controlepost vind een ongeval plaats. Voor de militairen is het zich bezig houden met de ‘plaatselijke opstandige bevolking’ gespeeld door militairen die reeds de ervaringen hebben opgedaan in Bosnië.
De inzet van de Emergency Rescue Force is gewenst. Deze moeten de slachtoffers bevrijden onder de moeilijke omstandigheden. De opgedane ervaringen worden vanaf eind april werkelijkheid. Dan wordt de eenheid ingezet voor zes maanden in Bosnië om de lokale politie te assisteren. De wederopbouw van Bosnië is nog steeds in volle gang. Het Bosnische openbaar bestuur en overheidsinstellingen zijn geherstructureerd en de strijdkrachten van de voormalig strijdende partijen zijn sterk gereduceerd. Mede hierdoor zijn de SFOR troepen de afgelopen jaren sterk afgebouwd. Inzet blijft echter voorlopig nog noodzakelijk, omdat de slechte economische toestand een voedingsbodem blijft voor georganiseerde misdaad, corruptie, extremisme en terrorisme.

© BON / Foto’s Menno Bausch
Provincie:
Tag(s):