zaterdag, 30. april 2005 - 0:34

Max. 100 km/h

Lelystad

Bussen mogen vanaf begin mei honderd kilometer per uur rijden op de snelweg. Deze maximumsnelheid ligt nu nog op tachtig. De nieuwe snelheidslimiet geldt niet voor alle bussen. Alleen touringcars zonder staanplaats en met veiligheidsvoorzieningen zoals een antiblokkeersysteem voor de remmen, komen ervoor in aanmerking.
<BR>

Buschauffeurs krijgen een opleiding waarin de rijstijl van Het Nieuwe Rijden wordt aangeleerd. Dit meerjarenprogramma promoot een rijstijl die meer ontspannen en milieuvriendelijk is. Het effect hiervan is voor bussen gemiddeld vijf procent minder uitstoot op snelwegen. Dit voornemen van de bussector is vrijdagochtend vastgelegd in een convenant. Het convenant is ondertekend door Roelf de Boer van Koninklijk Nederlands Vervoer, staatssecretaris Pieter van Geel van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Menno Olman namens de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs.

Het besluit van de verhoging van de maximumsnelheid is in maart 2004 genomen. De tussenliggende tijd is gebruikt voor het aanpassen van het Reglement Verkeersborden en Verkeersregels Nederland, het Voertuigreglement en het Kentekenreglement. Ook zijn in de tussentijd de systemen bij de Dienst Wegverkeer (RDW) en de politie aangepast.

De wet die de verhoging van de maximum snelheid van bussen mogelijk maakt, treedt in werking na publicatie in de Staatscourant, zo snel mogelijk na 1 mei.

©BON/Sjaak Bron: Min.V&W
Categorie:
Tag(s):