maandag, 1. augustus 2005 - 11:13

Meer openheid commando’s Afganistan

Den Haag

De PvdA wil dat er meer openheid komt rondom het optreden van Nederlandse speciale eenheden in Afganistan. Dat zegt PvdA-Kamerlid Bert Koenders maandag in de Volkskrant. Koenders wil van minister Kamp van Defensie meer informatie. ‘Als Kamer hoeven we geen operationale informatie te hebben. Maar ik verwacht na het reces van de minister wel meer openheid,’ aldus Koenders in de Volkskrant.

Koenders bracht onlangs samen met enkele collega’s een bezoek aan het door oorlog verscheurde land. De PvdA steunt wel een missie in het noorden van het land om de lokale autoriteiten bij de wederopbouw te ondersteunen, maar niet de eventuele jacht op Talibanaanhanggers of al-Qaeda-strijders. De PvdA is fel tegen de manier waarop Amerika met de krijgsgevangenen omgaan op Guàntanamo Bay.

De 750 mariniers die vrijdag naar Afganistan zouden afreizen, vertrekken dinsdag naar alle waarschijnlijkheid naar het land. Vrijdag stonden de mariniers klaar om in te stappen in commercieel chartervliegtuig, maar die kreeg van een van de landen op de route geen overvliegrechten. Morgen heeft het ministerie van Defensie weer beschikking over haar eigen KDC-10-transportvliegtuig, waar dat wel over is geregeld.

©BON / Foto FBF.nl
Provincie:
Tag(s):