vrijdag, 4. maart 2005 - 20:39

Minder ongelukken bij dynamische groene golf

Rijen

De proef met de dynamische groene golf (ODYSA) op de provinciale weg N282 bij Rijen voldoet aan de verwachtingen die de Provincie Noord-Brabant vooraf had gesteld.
<BR>Uit evaluatieonderzoek blijkt dat er minder ongelukken gebeuren en dat het doorgaande verkeer vaker groen licht heeft bij het volgende verkeerslicht. Het verkeer van en naar de omliggende dorpen blijkt minder voordelen te hebben bij een dergelijk systeem. In de komende maanden wordt ODYSA beter afgesteld zodat nadelen voor het verkeer van zijwegen tot een minimum worden beperkt.

ODYSA leidt tot minder kop-staartbotsingen en er wordt minder hard gereden. Daarnaast is een afname van het aantal stops gemeten voor het doorgaande verkeer. Vooral vrachtwagenchauffeurs zijn positief over de groene golf. De daling van het aantal stops bevordert tevens vermindering van energieverbruik en geluidsoverlast.
Voor het zijverkeer biedt ODYSA minder voordelen. Vergeleken met een situatie zonder groene golf moeten automobilisten langer wachten bij het eerste verkeerslicht en wordt nauwelijks geprofiteerd van een kortere wachttijd bij het eerstvolgende verkeerslicht.

De dynamische groene golf is in november 2002 als proef gestart op de provinciale weg N282 bij Rijen. Elk voertuig ontvangt een eigen snelheidsadvies. Als het advies wordt opgevolgd kan bij het volgende verkeerslicht gewoon worden door gereden. Doel van de proef is onderzoeken of het systeem de verkeersveiligheid, de verkeersafwikkeling en het rijcomfort van het doorgaande verkeer verbetert.

ODYSA maakt deel uit van het Dynamisch Verkeersmanagement (DVM), dat is een serie van 25 proefprojecten en acties voor veiliger verkeer op provinciale wegen, verbeteren van de doorstroming, bevorderen van specifieke verkeersgebruikers en vergroten van kennis met behulp van ICT. DVM maakt onderdeel uit van de plannen voor een betere benutting van het onderliggend wegennet (OWN+).

© BON / Miranda van der Sloot - foto’s: Gabor Heeres
Provincie:
Tag(s):