donderdag, 5. mei 2005 - 14:10

'Nu begrijp ik waarom de Duitsers de oorlog verloren hebben'

Heerenveen

Een donkergroene stoet van circa 60 legervoertuigen en motoren, bestaande uit o.a. Jeeps, Dodges en GMC's, vertrok donderdagochtend om 08:00 uur in colonne vanuit Sloten voor misschien wel de laatste grote bevrijdingsviering in Friesland. Dit jaar zijn ongeveer 80 Canadese veteranen naar Friesland gekomen, dat waren er tien jaar geleden nog ruim 800.

De stoet ging vanuit Sloten via Sint Nicolaasga, Scharsterbrug, Joure en Ouwsterhaule naar Heerenveen. Waar zij om halftien door vice-burgemeester L. Buwalda werden ontvangen op het bordes van Crackstate. De voertuigen konden op het Geert Willigenplein, door het massaal toegestroomde publiek, uitvoerig bekeken worden. Kinderen klommen in en op de diverse voertuigen. Een jongetje gekropen op een truck met afweergeschut reageerde met: 'Nu begrijp ik waarom de Duitsers de oorlog verloren hebben'.

De stoet werd om 10.30 uur weer uitgezwaaid, om via Nieuwehorne, Gorredijk, Lippenhuizen en Beetsterzwaag demonstraties te laten zien in Drachten. Hierna werd via Opeinde, Earnewâld, Warten en Wergea de Friese hoofdstad worden aangedaan. Burgemeester Geert Dales ontving de veteranen en oud-verzetsmensen om vier uur. Ook in Leeuwarden vonden diverse demonstraties plaats. ©BON/foto’s: DASfotografie
Provincie:
Tag(s):