vrijdag, 8. juli 2005 - 12:48

Ombouwen spelcomputers risicovol

Het ombouwen van spelcomputers is niet alleen gevaarlijk voor de portemonnee als men betrapt wordt, maar in 2001 werden zelfs drie familieleden van een ombouwer vermoord in Dordrecht door concurrerende ombouwers.
<BR>
<BR>Spelcomputers zijn zo gebouwd dat alleen de originele spellen die in de winkel verkocht worden erop gespeeld kunnen worden. Echter zijn er talloze ombouwers actief die de spelcomputers ombouwen zodat ook de illegale versies die van internet gedownload kunnen worden erop werken.

Ombouwen van spelcomputers zoals onder andere de Playstation, XBox en Gamecube is sinds een paar jaar strafbaar gesteld als misdrijf en vastgelegd in de Auteurswet artikel 32a. Sindsdien zijn er al een aantal gevallen bekend waar boetes en schadeclaims werden uitgedeeld.

Onlangs is een 22-jarige Engelsman veroordeeld voor 140 uur taakstraf en 1200 euro boete voor het ombouwen en op internet verkopen van omgebouwde spelcomputers. Ook een Nederlander is in 2000 door de rechter veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf of 180 uur taakstraf. Daarbij kreeg de stichting Brein ook een schadeclaim aan de broek, echter heeft deze in 2002 met succes een rechtzaak gevoerd waarbij zij de schadeclaim vergoed kreeg van de veroordeelde ombouwer.

Veel mensen denken er niet bij na dat een omgebouwde spelcomputer zo aangepast is, dat het voor kan komen dat deze spontaan in brand vliegt. Al met al is het een riskante zaak om spelcomputers om te bouwen, niet alleen voor de ombouwer, maar ook voor de consument die zo'n omgebouwde spelcomputer op internet op de kop weet te tikken.
Categorie:
Tag(s):