zaterdag, 5. maart 2005 - 17:18

Reddingsplan voor Lux vertraagd

Nijmegen

De plannen voor de redding van arthouse Lux met extra financiën moeten mogelijk worden aangepast. Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen heeft dit besloten nadat twee theaterbedrijven bezwaar hebben gemaakt tegen het Nijmeegse reddingsplan voor Lux. Bij de aanpassing van de
<BR>plannen blijft de redding van het arthouse overeind.

Lux verkeert al jaren in financiële moeilijkheden. Tegelijkertijd heeft het florerende arthouse zich ontwikkeld tot het culturele paradepaardje van de stad. Onlangs stemde de raad nog in met een aantal maatregelen om de exploitatie van Lux financieel gezond te maken. Lux krijgt een overbruggingsbijdrage waarmee het over vier jaar geheel zelfstandig verder moet kunnen.

Jogchem's Theaters B.V. en B.V. Maatschappij tot exploitatie van bioscooptheaters 'Centrum' hebben bezwaar aangetekend tegen het reddingsplan, dat ze omschrijven als ongeoorloofde overheidssteun. Het reddingsplan had volgens hen ook aangemeld moeten worden bij de Europese Commissie.
De twee theaterbedrijven willen bij de rechtbank vragen het reddingsplan op te schorten in afwachting van een definitieve uitspraak over deze kwestie.

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen heeft nu besloten deze eerste stap in een lange procedure niet af te wachten en zelf het besluit op te schorten en actie te ondernemen om de juridische merites van het raadsbesluit nogmaals tegen het licht te houden en zo nodig aan te passen. Tot die tijd is de uitvoering van het besluit van 2 februari opgeschort.

De subsidie aan Lux wordt voorlopig volgens de oude regeling voortgezet.
Provincie:
Tag(s):