vrijdag, 29. juli 2005 - 14:53

Verloren taal ontdekt

Professor Mark Janse van de Middelburgse Roosevelt Academy ontdekte in Griekenland een verloren gewaande taal. Het betreft hier een Grieks-Turkse mengtaal. Het Cappadocisch werd tot begin van de jaren twintig van de vorige eeuw in Cappadocië (centraal Turkije) gesproken. Toen de Turken in Klein Azië kwamen werd het Cappadocisch afgesneden van de rest van de Griekssprekende wereld. Hierdoor is de taal op eigen wijze verder geëvalueerd. Daarnaast heeft het omringende Turks sterke invloed gehad op deze taal.

In de oren van de Grieken klonk het Cappadocisch als Turks. Het werd na meer dan vier eeuwen Turkse overheersing van Griekenland door de Grieken niet bepaald positief onthaald. De eerste generatie Cappadociërs bleef de oude taal in intieme kring gebruiken.

Naar buiten toe werd het Grieks als eerste taal gesproken. De opvolgende generaties mocht de taal min of meer niet meer spreken. De taal werd eigenlijk verboden. Dit werd gedaan ter voorkoming van discriminatie en ter bevordering van de integratie.

Hoogleraar Janse gaat samen met een collega van de Universiteit van Patras werken aan een grammatica, woordenboek en verzameling originele Cappadocisch teksten. Ongeveer vijftig jaar geleden werden de laatste sprekers gesignaleerd.

© BON
Provincie:
Tag(s):