vrijdag, 19. augustus 2005 - 13:57

Westerhof: 'Nigerianen veel ouder'

Het WK voetbal voor spelers onder twintig jaar, dat deze zomer in Nederland werd gehouden, is volgens Clemens Westerhof een farce geweest. Volgens de voormalig bondscoach van Nigeria waren de Nigeriaanse spelers stuk voor stuk ouder dan twintig.

Westerhof was voor de eindstrijd tussen Nigeria en Argentinië commentator voor de Nigeriaanse televisie. "Die mensen snapten niet dat in Europa iedereen dacht dat die spelers onder de twintig waren. Die lachten ons keihard uit. Ze zeiden dat er jongens van 25 jaar oud in die ploeg speelden. En zeg nou zelf, als je die jongens ziet, dan weet je toch dat ze ouder zijn", stelt Westerhof, die de komende vijf jaar directeur is van een nieuw op te richten voetbalschool in Nigeria.

Westerhof (65) zegt voor zijn voetbalschool spelers zonder legitimatie te gaan keuren. "Dertig procent heeft geen geldig geboortebewijs. Er wordt veel gesmokkeld en dat is logisch. Voetbal is miljoenenbusiness en het is natuurlijk verleidelijk een paar jaartjes te smokkelen", aldus de Nederlandse coach, die tussen 1989 en 1994 de ‘gouden generatie’ van Nigeria onder zijn hoede had en in 1994 met die spelers de Afrika Cup won.

Volgens de kleurrijke voetbaltrainer moet ook Feyenoord niet denken met John Owoeri een achttienjarige speler te hebben gehaald. De Rotterdammers trokken Owoeri aan na diens sterke optreden op het WK onder 20. "Ze zullen het mij niet in dank afnemen, maar Owoeri is ook minimaal twee jaar ouder en waarschijnlijk meer. Het is moeilijk te bepalen hoe oud een speler is. Je kunt wel testen doen (een bottentest is gebruikelijk, red.) maar dan nog kan er jaren verschil in zitten."
Categorie:
Tag(s):