woensdag, 12. januari 2005 - 13:11

Wikipedia, waar alles te vinden is

Als op straat gevraagd wordt wat 'Wikipedia' is, zal onwetend gereageerd worden door veel mensen. Toch is Wikipedia bezig om het grootste naslagwerk ter wereld te worden. Op internet wel te verstaan.

Op het moment van schrijven bevat de Engelse Wikipedia-database 447.686 artikels. De Nederlandse versie moet het doen met 'maar' 47.902 artikels. Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation, een in Florida gevestigde organisatie zonder winstoogmerk. Onder de paraplu van de Wikimedia Foundation bevinden zich diverse projecten waarvan Wikipedia het oudste, het bekendste en meest succesvolle project is.

Het doel van Wikipedia is om in elke taal een complete, rechtenvrije encyclopedie op het web te creëren. De artikelen in deze encyclopedie worden geacht neutraal te zijn.

De opzet is erg simpel. Binnen een artikel zijn woorden aanklikbaar gemaakt die weer verwijzen naar het desbetreffende artikel. Zo is makkelijk dieper op het artikel in te gaan en kan makkelijk relevante informatie gevonden worden.

Waarom is Wikipedia zo succesvol? Waarschijnlijk door het enorm grote aantal vrijwilligers. Omdat iedere bezoeker simpel een artikel kan schrijven of bewerken, wordt de database enorm groot en zijn bijna alle Nederlandse zelfstandige naamwoorden uitgeschreven. Daarnaast is er bijna geen bureaucratie. Gebruikers houden elkaar in de gaten en zo worden artikels steeds beter van kwaliteit.

Een einde is nog steeds niet in zicht, maar gezegd kan worden dat dit de grootste encyclopedie van het internet is. Het is een uniek project waar vele handen licht werk hebben gemaakt.

Ga naar Wikipedia
Categorie:
Tag(s):