zondag, 26. november 2006 - 17:13

AZ en SC Heerenveen vermaken publiek

AZ heeft de moeilijke uitwedstrijd tegen SC Heerenveen knap gewonnen (1-3) en staat nu tweede in de Eredivisie. In de 17e minuut kreeg Lasse Nilsson de eerste kans van de wedstrijd. De inzet van de Zweed werd echter prima gekeerd door keeper Khalid Sinouh.

Een minuutje later deed ook AZ van zich spreken. Demy de Zeeuw schoot nipt over. Na 20 minuten was het wel raak. Nilsson mocht ongehinderd opstomen tot in het strafschopgebied van AZ en zette koel voor op Alfonso Alves, die niet kon missen. Dat deed de Braziliaan dan ook niet: 1-0.

Na de openingstreffer was het bijna alleen AZ wat de klok sloeg. De Alkmaarders kwamen dan ook terecht langszij. Danny Koevermans vond Shota Arveladze en de spits faalde niet: 1-1.

Ook in de tweede helft bleef het duel zeer aantrekkelijk, waarin vooral AZ aanspraak mocht maken op de voorsprong. Arveladze, Stijn Schaars en Moussa Dembele hadden het vizier echter niet scherp genoeg staan. SC Heerenveen kreeg op deze manier wel kansen op de counter, maar Alves en Danijel Pranjic profiteerden niet van de ruimte die de Alkmaarders af en toe weg gaven.

Net nadat Alves twee keer een strafschop claimde, tot woede van AZ, ging Koevermans er vandoor. Petter Hansson timede totaal verkeerd op een hoge bal en de aanvaller bleef koel oog in oog met doelman Brian Vandenbussche: 1-2. Vijf minuten later, in de 85ste minuut, besliste Maarten Martens de wedstrijd. De Belg kon van dichtbij binnentikken, nadat Arveladze op de goalie stuitte: 1-3.

AZ staat door de overwinning en het verlies van Ajax nu tweede met 32 punten, eentje meer dan de Amsterdammers.