zaterdag, 7. januari 2006 - 13:54

School herdenkt oorlogsmonument

Zwolle

Leerlingen van groep 5 en 6 van basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp verzorgen woensdag 11 januari 2006 een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan in Zwolle.
<BR>Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument.

Het monument aan de Eikenlaan is geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. De leerlingen leven bewust naar de herdenking toe. Via projecten leren ze waarom herdenken zo belangrijk is.

Het monument werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door motorstoring bleef het vliegtuig achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen vijf van de tien bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen.

De plechtigheid begint om 11.00 uur. De leerlingen uit groep 5 en 6 en nabestaanden leggen dan bloemen bij het monument. Ook scoutinggroep Jan Lijding verleent zijn medewerking aan de plechtigheid. Wethouder Martin Knol legt namens de gemeente Zwolle een bloemstuk.

Op dinsdagmiddag 10 januari is er voor de kinderen een bijeenkomst op school. Tijdens de bijeenkomst vertellen Wil Cornelissen en Leo Schotman als gastsprekers over de oorlog en stellen de kinderen vragen.
Provincie:
Tag(s):