vrijdag, 6. januari 2006 - 8:17

Titus Brandsma gekozen als Grootste Nijmegenaar aller Tijden

Titus Brandsma is door 1864 Nijmegenaren gekozen tot grootste Nijmegenaar. Hij versloeg na een spannende eindstrijd de als tweede geëindigde kickbokskampioen Perry Ubeda (895 stemmen). In totaal brachten 4093 mensen hun stem uit. Daarvan bleken 516 stemmen niet geldig. Meestal omdat de stemmer geen inwoner van Nijmegen was.

De verkiezing van de Grootste Nijmegenaar begon een jaar geleden met de mogelijkheid kandidaten aan te dragen. Door vierhonderd Nijmegenaren werden 160 kandidaten voorgedragen.

Na de zomer kozen 1700 Nijmegenaren een top tien waarbij toen nog de meeste stemmen naar dj en entertainer Stevie Starlight en Perry Ubeda gingen. Titus Brandsma eindigde in die top tien op de derde plaats.

Tussen 7 november en 15 december konden Nijmegenaren hun stem op één van de tien overgebleven kandidaten uitbrengen. In deze laatste ronde werden 3577 geldige stemmen uitgebracht.

Uiteindelijk bleken de fans van Titus Brandsma daarbij over de langste adem te beschikken. In de laatste twee weken werd er massaal op de karmeliet gestemd.

Titus Brandsma , pater Karmeliet, journalist, uitgever, hoogleraar, weldoener, organisator, scholenoprichter, verzetsheld. Titus Brandsma was een onafhankelijke geest, die de Katholieke Journalistenbond leidde. Als hoogleraar aan de Nijmeegse universiteit op alle mogelijke manieren gepoogd heeft de wandaden van het Nazi-regime (en met name de jodenvervolging) aan de kaak te stellen.

Deze opstelling heeft hij met de dood in het concentratiekamp Dachau (1942) moeten bekopen. In Bolsward staat het aan hem gewijde museum.

Verdienste voor Nijmegen: Brandsma was hoogleraar te Nijmegen.
Provincie:
Tag(s):