vrijdag, 31. augustus 2007 - 11:32

Aanhoudingen in Leek voor belastingfraude

Leek

Op 28 augustus 2007 heeft de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst-Economische Controledienst), onder leiding van het Functioneel Parket , een vijftal doorzoekingen verricht in de plaatsen Leek, Enschede en Roden. De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude en acquisitiefraude door een aantal bedrijven. Er zijn vier verdachten aangehouden en in verzekering gesteld en er is administratie in beslag genomen.

Aanleiding voor het onderzoek waren meldingen bij de politie over oplichting. De politie heeft de meldingen doorgespeeld naar de Belastingdienst. Ook het Steunpunt Acquisitiefraude heeft veel klachten binnengekregen van gedupeerde bedrijven.

Door medewerkers van de betrokken bedrijven werden bedrijven telefonisch benaderd voor het plaatsen van een advertentie in een advertentieblad. De inhoudelijke artikelen uit die bladen bleken afkomstig te zijn van de websites van instellingen als de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Van daadwerkelijke verspreiding van het advertentieblad is niets gebleken.

Van de bij de klanten in rekening gebrachte omzetbelasting werd te weinig aangegeven bij de Belastingdienst. De facturen van de benadeelden die niet wensten te betalen werden ter incasso overgedragen aan, aan de verdachten, gelieerde bedrijven. Ook was een bedrijf van de verdachten actief die gedupeerden aanbood dat ze er voor € 25,- voor konden zorgen dat de incassowerkzaamheden werden gestopt.

De hoofdverdachte is begin 2006 door de Noordelijke Fraudekamer van de rechtbank voor soortgelijke delicten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het door de verdachte ingestelde hoger beroep loopt nog.
Provincie:
Tag(s):