maandag, 20. augustus 2007 - 10:55

Actie tegen uitverkoop thuiszorg van start

Den Haag

Het comité 'Zorg geen Markt' is maandag gestart met een mediacampagne tegen de teloorgang van de thuiszorg. Het comité protesteert tegen de 'uitverkoop van de thuiszorg'. De verplichte aanbesteding die per 1 januari is geïntroduceerd leidt onder meer tot duizenden ontslagen in de thuiszorg.

Gevolg van de verplichte aanbesteding is dat gemeenten zo goedkoop mogelijk zorg inkopen. Thuiszorgorganisaties worden gedwongen maximaal in te zetten op kostenbesparing en vervangen duizenden ervaren mensen door goedkopere krachten. Als ze geluk hebben, mogen de ervaren zorgverleners terugkomen onder slechtere arbeidsvoorwaarden. Maar ook worden steeds vaker in hun plaats alphahulpen of schoonmakers ingezet. De zorgwerkers verliezen hun werk, cliënten verliezen hun vertrouwde hulp en de kwaliteit van de zorg holt volgens vrijwel alle betrokkenen achteruit.

Het comité 'Zorg geen Markt', dat is opgericht door Tweede Kamerlid Agnes Kant en tientallen mensen die werkzaam zijn in de zorg, is een actie begonnen onder de slogan: Stop Uitverkoop Thuiszorg! Op meer dan 15 publieke en commerciële radiozenders worden de komende weken honderden spotjes uitgezonden met de oproep om de actie te steunen. Ook wordt er geadverteerd in tijdschriften en op websites. Via een actiemail worden mensen opgroepen de petitie te tekenen. Vele afdelingen van de SP zullen de komende weken op straat steunbetuigingen verzamelen.

De verzamelde protesthandtekeningen zullen dit najaar tijdens een manifestatie in Den Haag worden aangeboden aan het kabinet en de Tweede Kamer.
Provincie:
Tag(s):