vrijdag, 17. augustus 2007 - 17:27

“Nieuwe brandweerkazerne is een verademing�

Gytsjerk

Op vrijdag 17 augustus 2007 heeft burgemeester Polderman het nieuwe onderkomen van de brandweer in Gytsjerk officieel geopend. Met een symbolische handeling luidde de burgemeester het nieuwe tijdperk voor de brandweer in de Trynwâlden in.

In de jaren zestig kon de blusauto nog in de achtertuin van de bevelvoerder worden gestald. Tegenwoordig is ook de vrijwillige brandweer een professionele organisatie die aan de hoge veiligheidsstandaarden moet voldoen. De vorige kazerne was verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. De nieuwe kazerne heeft een moderne uitrusting en is van alle gemakken voorzien. Volgens de commandant Marinus van de Velde is de nieuwe kazerne ‘echt een verademing ten opzichte van de oude’.

Met de komst van de nieuwe kazerne is het mogelijk de aanrijtijden en de professionaliseren van de hulpverlening te optimaliseren. Dit feit was van doorslaggevende waarde voor de gemeenteraad om deze voorziening mogelijk te maken.

Nieuw zijn de aparte toilet- en douchefaciliteiten voor dames. Vroeger was het voor vrouwen niet mogelijk toe te treden tot het brandweerkorps. Hoewel het korps wél met zijn tijd is meegegaan en ook tegenwoordig de vrouwelijke brandweerlieden haar ‘mannetje’ staan, liep de oude kazerne nog hopeloos achter op het vlak van emancipatie van de vrouw. Er waren geen faciliteiten voor vrouwen aanwezig. Met de nieuwe kazerne is ook op dat gebied de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw in het blusvak in Tytsjerksteradiel een feit!

De nieuwe kazerne is écht een aanwinst en daar zijn het korps en de gemeente trots op. Het publiek kan zelf op zaterdag 18 augustus de kazerne bewonderen tijdens de speciale open dag ter ere van de opening.
Provincie:
Tag(s):