donderdag, 19. juli 2007 - 12:47

Ander soort hekwerk bij keersluis in Stavenisse

Waterschap Zeeuwse Eilanden heeft een nieuw hekwerk geplaatst bij de keersluis in Stavenisse. Ter plekke had het waterschap in het verleden regelmatig te kampen met vandalisme. De spijlen van het hekwerk werden verbogen, kabels werden uit de verkeerslichten getrokken en de drukschakelaar werd regelmatig omgezet met als gevolg dat de keersluis niet meer open of dicht ging.

Daarnaast duiken jongeren tijdens de zomermaanden van de keersluis. Het waterschap heeft op verschillende manieren getracht deze gebeurtenissen te voorkomen, maar het gewenste resultaat werd niet behaald. Inmiddels is de schade opgelopen tot boven de € 10.000,-.

Nu heeft het schap ervoor gekozen om een ander soort hekwerk te plaatsen, een zogenaamd draadmathekwerk. Dit is een hekwerk met kleinere spijlen die minder eenvoudig te forceren zijn. Bovendien wordt dit hekwerk voorzien van verbindingsloze staanders. Het voordeel hiervan is dat de jeugd niet bij de bevestigingspunten kan komen. Dit soort hekwerken worden ook ge-bruikt in voetbalstadions. De totale kosten van het project, inclusief verwijdering van het oude hekwerk, bedragen ongeveer € 6.000,-.

Het meeste gevaar schuilt in het omzetten van de drukregelaar. De drukregelaar zorgt er namelijk voor dat wanneer er een hoge waterstand ontstaat de keersluis (automatisch) afgesloten wordt. Het afsluiten van een sluis gebeurt om te voorkomen dat tijdens hoge waterstanden het water op het havenplateau komt te staan met alle gevolgen van dien.

Bovendien duikt de jeugd voor de bootjes en de remmingswerken van de sluis. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Remmingswerken zijn houten geleiders die in het water staan, ze beschermen de scheepvaart en de sluis.
Provincie:
Tag(s):