zondag, 20. mei 2007 - 12:03

Anne Frankhuis met graffiti bespoten

Amsterdam

In de nacht van zaterdag 19 mei op zondag 20 mei werden twee graffiti-spuiters (16 en 17 jaar) op heterdaad gearresteerd nadat zij op de Westermarkt TAGS hadden gespoten op onder andere het Anne Frankhuis, een foto-expositie en diverse panden in de omgeving. De schade loopt in de duizenden euro's. De TAGS hebben geen rascistisch of discriminerend karakter.

Rond 05.00 uur betrapte een beveiligingsmedewerker het tweetal op heterdaad op het moment dat ze een levensgrote foto van de expositie van Steve Bloom op de Westermarkt bespoten. Een van hen kon door de beveiliger na een achtervolging te voet worden aangehouden. Hij had zich tevergeefs onder een auto verstopt.

De gealarmeerde politie wist in de omgeving van de Westermarkt de tweede dader te arresteren. Bij hun arrestatie hadden de jongens meerdere spuitbussen bij zich en zat de lak nog op hun handen. Het duo had tientallen TAGS (een tekst of woord dat wordt gebruit als visitekaartje) gespoten op ongeveer negen panden in de Jordaan waaronder het Anne Frankhuis en foto's van de buitenexpositie.

De beheerders van de expositie en het Anne Frankhuis hebben aangifte gedaan van vernieling. Een speciaal bedrijf is inmiddels in opdracht van het stadsdeel begonnen aan het verwijderen van de graffiti. Het rechercheteam onderzoekt waar de jongens nog meer TAGS hebben aangebracht. De knapen lopen het risico dat de benadeelde partijen zowel de schade als de schoonmaakkosten op hen zullen verhalen.
Provincie:
Tag(s):